Strony

wtorek, 10 kwietnia 2012

Parpadelle z pesto z rukoli

Ja najbardziej lubię tradycyjne bazyliowe pesto, ale często sięgam po jego inne wariacje. Pesto jest moim ulubionym dodatkiem do makaronów jajecznych, dlatego parpadelle Barilla postanowiłam przerobić na taką właśnie potrawę:

Składniki dla 2 osób:

  • pół opakowania makaronu Parpadelle marki Barilla (szczerze polecam)
  • 3/4 opakowania rukoli
  • pół szklanki oliwy (dobry gatunek)
  • 2 niewielkie papryczki chili (możecie wyrzucić pestki jeśli nie lubicie ostrości)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek parmezanu w kostce (ok 3-5 cm)
  • garść orzechów piniowych (lub innych jeśli takich nie macie, jednak odradzam orzeszki ziemne)
  • świeżo mielony pieprz
  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 8-10 pomidorków koktajlowych



Makaron robi się niezwykle szybko, dlatego wstawcie wodę na makaron i jednocześnie zacznijcie przygotowywać pesto. Do blendera wrzućcie czosnek, chili, parmezan, rukolę, orzeszki oraz oliwę. Wszystko mielimy na masę która ma jeszcze  niewielkie granulki.
Wstawcie makaron i gotujcie wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oliwy szynkę parmeńską (pokrójcie w mniejsze kawałki). Po podsmażeniu dodajcie pesto i 1-2 minuty podgrzejcie. Dodajcie na patelnię ugotowany makaron, tak aby wymieszać składniki. Wyłóżcie na talerze i dodajcie kilka czerwonych pomidorków koktajlowych. Należy zjadać od razu, nie czekając aż ostygnie!




4 komentarze:

  1. Ja chyba nie mam ulubionego pesto - do bazyliowego wracam najczesciej, ale rownie chetnie kombinuje ze smakami. Rukolowe lubie bardzo, bo i za rukola przepadam. Makaron + pesto - i wiecej mi nie potrzeba do szczescia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiosennie:) lubie kolory:)
    zapraszam na konkurs do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. oj ale to musiało być pyzne

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować przepis w tę sobotę - zwykle w soboty robimy pastę, bo jest szybka, a już przejadła mi się z wędzonym na ciepło łososiem czy z boczkiem w sosie pomidorowym...

    OdpowiedzUsuń