Strony

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Sorbet kiwi jako alternatywa słodkiego deseru

Macie ochotę na deser? Ale pewnie jak większość na wiosnę dbacie o linię, aby pokazać się w jak najlepszej krasie z początkiem lata. Mam dla Was alternatywę. Nie dość że smaczną, do tego zdrową i rewelacyjnie wpływającą na Wasz organizm oraz skórę. Kiwi posiada bowiem bogate zasoby witaminy C oraz witaminy K (chroniącej nas przed zmarszczkami).

Do deseru potrzebujecie:

  • 2-4 kiwi na osobę (w zależności od apetytu).



Obierzcie kiwi i na 1-1,5h włóżcie do zamrażarki, aby owoce zdążyły się lekko zamrozić. Wyjmujemy kiwi z zamrażarki, wkładamy partiami do blendera i krótki miksujemy używając funkcji PULSE (funkcja służąca do kruszenia lodu). Zostawcie kiwi kiedy są jeszcze wyraźne grudki. 
Do podania możecie użyć jeszcze innych świeżych owoców, lub jak w moim przypadku kilku listków mięty. Jeśli kiwi są słodkie nie ma potrzeby dosładzania deseru!
SAMO ZDROWIE!

Oczywiście przepis dodaje do prowadzonego przeze mnie na Durszlaku konkursu:

3 komentarze:

  1. ale to musi być pyszne. Ja chyba zrobiła bym jeszcze taki sorbet z malin!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje! Z lodów uwielbiam najbardziej właśnie sorbety!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie sobie podjadam kawałeczki kiwi i banana, a tu takie owocowe pyszności serwujesz :-)

    OdpowiedzUsuń