Strony

wtorek, 24 lipca 2012

Gulasz z kurkami po burgundzku




Składniki:

  • ok 60 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 2 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 mały por
  • 3/4 szklanki kurek
  • oliwa
  • łyżka czerwonych papryczek z zalewy Krokus
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina (lub półwytrawnego)
  • pieprz w całości, 4 listki laurowe, ziele angielskie (łyżeczka)
  • łyżka mąki pszennej



Do garnka wlejcie oliwę. Podsmażcie pokrojone drobno warzywa, dorzućcie mięso pokrojone w kostkę o boku 1,5-2 cm. Podsmażcie, mieszając co chwilę.
Do mięsa dodajcie ok 3/4 szklanki wody, a następnie pieprz, ziele angielskie i liście laurowe oraz ostre papryczki z zalewy. Pokrójcie kurki jeśli to konieczne i dorzućcie do mięsa. Po chwili dodajcie połowę czerwonego wina.

Przykryjcie częściowo pokrywką i duście na średnim ogniu ok 2h, mieszając od czasu do czasu, ora uzupełniając w razie potrzeby płyn (wodą). Pod koniec duszenia dodać resztę wina, a następnie zagęścić sos mąką. Podawajcie z ziemniakami, pieczywem, kluseczkami lub kopytkami. Smakuje wyśmienicie.
Smacznego!






5 komentarzy:

  1. ale ślinka cieknie, ja uwielbiam dodatek wina w daniach

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie i pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale! Niech no ja tylko dorwe kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hm, interesując. wygląda bardzo smacznie.
    i z pewnością taki jest!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne! u mnie robi się podobny gulasz, tylko z samych grzybów z dodatkiem cebuli. Zajadam się nim ;)
    Dziękuję za wzięcie udziału w akcji :)

    OdpowiedzUsuń