Strony

czwartek, 19 lipca 2012

Makaron z łososiem i krewetkami



Szukacie pomysłu na szybkie danie na romantyczną kolację? Oto moja makaronowa propozycja:

Składniki dla 2 osób:

  • pół opakowania makaronu tagialette Barilla
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • ok 100g sera pleśniowego (najlepiej jakiś delikatny rodzaj, np z zieloną pleśnią)
  • ok 15 czarnych oliwek pokrojonych w plastry
  • garstka posiekanej pietruszki
  • 150 g łososia wędzonego
  • 3 łyżki małych krewetek z zalewy
  • świeżo mielony pieprz




Zacznijcie wstawienia wody na makaron. Kiedy zacznie się gotować to moment na pozostałe działania. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i wrzućcie oliwki, a za kilka chwil ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę. Kiedy rozpuści się dodajcie śmietanę, a dodatkowo chochlę wody z gotującego się już w tym czasie makaronu. 
Makaron gotuję się 5 min, w tym samym czasie dojdzie również sos. Odcedźcie makaron, wrzućcie do sosu, a wraz z nim pokrojonego drobno łososia, krewetki oraz natkę pietruszki. Przemieszajcie i podgrzejcie przez ok 2 minuty. Wyłóżcie na talerz i posypcie parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem.




3 komentarze:

  1. ale piękne i smakowite danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wpadłam poszperać u Ciebie za pomysłem na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie i jak tylko wrócę znad morza, pewnie przyrządzę w któryś weekend...:-)Na razie robiłam wersję tylko z łososiem wędzonym na ciepło.

    OdpowiedzUsuń